Maj 14, 2024
Vi nærmer os den 9. juni, hvor vi går til valg til Europaparlamentet og denne gang med den grønne omstilling i særligt fokus. Derfor afholder Grønt Omstillingsforbund – Roskilde et klima-valgmøde d. 30. maj kl. 19 på Roskilde Gymnasium i samarbejde med INFORSE Europe og miljøorganisationen VedvarendeEnergi med støtte fra Europa-Nævnet.
Selvom EP-valget handler om beslutninger, der bliver taget langt væk, så har EU’s beslutninger på klimaområdet vist sig at sætte en høj standard for landene at leve op til i implementering både i national og kommunal politik. Derfor er Europaparlamentsvalget også vigtigt for den grønne omstilling i Danmark og i Roskilde, og vi vil med mødet netop sætte fokus på den betydning, EU har for omstillingen – også lokalt i Roskilde.
Vi har inviteret kandidater fra de politiske partier til at komme og dele deres holdninger.
Aftenen modereres af Jens Dahlstrøm Iversen, seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling. Hans ansvarsområde i RGO omfatter analyse og visioner for et energisystem, der opererer inden for de planetære grænser, samt strategier for at udfase træbaseret biomasse fra energiforsyningen. Han trækker på kompetencer fra RGO og vil give kvalificerede oplæg om temaerne for aftenen; landbruget og energiområdet og den grønne omstilling heraf.
Temaerne for aftenen er:
Landbruget
Der er lavet en række aftaler for at realisere den grønne aftale i EU fra 2019. For landbruget gælder den fælles landbrugsaftale, hvorfra der bruges en tredjedel af EU’s budget.Problemet er, at den fælles landbrugsaftale i dag ikke understøtter målene i den grønne aftale.
Samtidig står landbruget for over 400 mio. ton CO2 i årlig udledning – næsten 12% af regionens samlede udledninger. Derudover er landbruget langt fra en samlet enhed. Der er godt 10 mio. bedrifter i EU, hvoraf over halvdelen er på under 5 hektar, mens andre er reelle industrilandbrug. 20% af de franske landmænd lever under fattigdomsgrænsen.
Så hvordan vil kandidaterne og deres partier arbejde for, at vi lever op til vores mål for landbruget?
Energiområdet
Spørgsmålet er, hvordan EU’s energisystem skal se ud i fremtiden, så vi kan sikre os stabil adgang til grøn og billig energi. Løsningerne burde være lige for. Der skal installeres en masse vind og sol. Fossile processer i opvarmning, transport og industri skal over på strøm, mens fly og skibe skal bruge grønne brændstoffer. Og så skal vi bruge energien mere effektivt.
Men i dag installeres der kun halvt så meget vind, som der er behov for, og vi ser udbud, som ender uden bydere, fordi energiselskaberne ikke ser, de kan tjene penge med høje renter og priser på komponenter. Men også fordi der er en tendens til, at havvind helst skal generere indtjening til staterne med det samme. Samlet gør det, at udviklerne trækker sig ud.
Så hvordan vil kandidaterne og deres partier arbejde for, at vi får elektrificeret EU og opsat langt mere VE?
PRORAM:
– Velkomst (kl. 19.00 – dørene åbnes kl. 18.30)
– Oplæg om landbruget og dets EU-støtte og emissioner v. Jens Dahlstrøm
– Kandidater har taletid
– Spørgerunde – publikum kan stille spørgsmål til kandidaterne
– Kort pause
– Oplæg om energiområdet og den grønne omstilling heraf v. Jens Dahlstrøm
– Kandidater har taletid
– Spørgerunde – publikum kan stille spørgsmål til kandidaterne
– Tak for i aften (kl. 21.00)
Aftenen er åben for alle!