I uge 36 satte vi ekstra fokus på grøn mad i Roskilde, da Roskilde Spiser Grønt løb af stablen. I år oplevede vi rekordopbakning: over 20 kantiner og foreninger meldte sig til at servere flere plantebaserede retter og inspirere deres brugere til grønnere valg i hverdagen.
Flere af kantinernes personale havde forud for kampagnen deltaget i en særlig inspirationsworkshop om plantebaseret mad, så de var klædt godt på til at give deres gæster nye smagsoplevelser og grøn inspiration i kampagneugen.
“Det er helt unikt, at så mange kantiner og køkkener på én gang sætter fokus på grøn mad. Det viser, at Roskilde er klar til at tage skridtet mod en grønnere fremtid – og at vi kan gøre det i fællesskab,” siger Helle Boje, projektleder for Roskilde Spiser Grønt.
Højdepunktet blev den store smagsevent på Stændertorvet fredag den 5. september, hvor torvet summede af madglæde og nysgerrighed. Her kunne borgerne smage lækre, plantebaserede retter udviklet og serveret af fødevareteknologistuderende fra Zealand.
Samtidig satte de unge Grønne Madguider gang i kreative madaktiviteter, som de har udviklet til Roskilde Festival 2025. På torvet kunne man således prøve kræfter med:
Arrangementet trak både store og små til, som fik smagsprøver, deltog i legene og lod sig inspirere til at spise grønnere i hverdagen.
Udover kantinerne og smagseventet bød kampagnen også på grønne fællesspisninger flere steder i kommunen – bl.a. på INSP og Peder Syv Aftenskole. Her mødtes borgere på tværs af alder og baggrund for at dele grønne måltider, snakke om madvaner og opleve, hvordan plantebaseret mad kan skabe rammer for fællesskab og hygge.
Den stærke opbakning kunne også mærkes i den personlige udfordring, hvor mange borgere valgte at prøve kræfter med at spise grønnere i en uge. Alle deltagere gjorde en forskel for klimaet – og en heldig vinder kunne samtidig glæde sig over et gavekort til en plantebaseret middag for to hos An No Street Food i Roskilde.
“Vi kan se, at kampagnen ikke bare inspirerer til at spise mere grønt – den skaber også samtaler og fællesskab. Det er dér, vi for alvor rykker noget,” siger Helle Boje.
Med Roskilde Spiser Grønt gør vi den grønne omstilling konkret og jordnær: Det handler om at vælge en anden ret i kantinen, smage på noget nyt – eller tage en snak om mad og klima over et fællesmåltid.
Vi er nu i fuld gang med en grundig evaluering af kampagnen, og vi glæder os til snart at kunne dele flere indsigter, erfaringer og perspektiver på, hvordan vi sammen kan styrke den grønne madkultur i Roskilde.