0.00 kr. 0
Kurv

Ingen varer i kurven.

0.00 kr. 0
Kurv

Ingen varer i kurven.

Madspild og de små justeringer

Skrevet af:
Helle Boje

Vi ved, at op mod en tredjedel af al mad, der produceres i verden, smides ud, og at madspild står for 10% af den samlede udledning af drivhusgasser. EU-Kommissionen vil have 30 % mindre madspild inden 2023, men der er lang vej igen, hvis vi skal rykke på dette område – og det siger alle tal (og sund fornuft) jo, at vi skal. Som med tallene for fødevarers CO2-udledning som Martin skrev om for nyligt, kan man få mange forskellige tal om madspild, alt efter hvilket resultat man ønsker at lande på, samt hvilke parametre man måler ud fra. Det er svært som almindelig ikke-fagnørd at tyde, hvilke tal der er ”de rigtige”, og det er heller ikke så vigtigt. For uanset om det er 100 eller 200 kg mad, vi hver især smider ud om året, om det er Kina eller Europa, der smider mest mad ud, eller om det er husholdningerne eller madserviceindustrien der smider mest ud, så er det et faktum, at der smides alt alt alt for meget mad ud. Men samtidig er madspild måske et af de CO2-belastende områder, hvor der faktisk er ret meget, vi hver især kan gøre. Ved at ændre nogle forholdsvis små ting i hverdagen kan vi faktisk relativt nemt mindske udledningen. Der er heller ikke rigtigt noget at miste ved at spilde mindre mad, faktisk vil det give os alle hver især en ekstra sum penge, hvis vi laver nogle småjusteringer i køkkenet (en typisk dansk familie vil kunne spare min. 7000 kr om året). Madspildet foregår især på disse 3 områder:

  • Friske grøntsager i forkert form der frasorteres
  • Fødevarer der smides væk i butikker, kantiner og husholdninger, når det er tæt på at overskride eller overskrider udløbsdatoen (10 % af de 88 millioner tons madspild der genereres i EU hvert år er knyttet til datomærkning, fordi forbrugerne ikke ved, hvad datomærkningerne betyder)
  • Ubrugt eller overskydende tilberedt mad der smides ud både privat og offentligt

Generelt smider vi mest disse fødevarer ud: Morgenmadsprodukter, grøntsager, frugt og stivelsesholdige rødder. Der smides ikke så meget kød ud, men fordi der kræves så mange flere ressourcer til at producere kød, har spild af kød alligevel en stor betydning: Madspild fra kød anslås derfor at bidrage til 20 % af det samlede miljøpåvirkning fra madspild.

Så hvad kan man gøre for at ændre sine vaner? Herunder er nogle bud.

Tips til begrænsning af madspild i hjemmet:

Planlæg dine måltider:

  • Hold øje med, hvad der er i køleskabet
  • Brug en indløbsliste
  • Medregn dage hvor du spiser ude eller køber take away, når du planlægger indkøb

Opbevaring:

  • De ældste varer skal stå forrest i skabet
  • Brug én grøntsagsskuffe/-kurv til det grønt, der skal bruges først
  • Ved køb af frugt og grønt tjek for rådne/mugne varer og smid ud, så de ikke starter en forrådnelsesproces i andre grøntsager/frugter under opbevaring

Forstå datomærkningerne:

  • Mindst holdbar til/Bedst før: En vejledende datomærkning – se, duft, smag for at vurdere holdbarheden. F.eks. kan bønner, linser, pasta, korn m.v. sagtens forbruges efter denne dato, dog kan der være ændringer i smag, farve og tekstur.
  • Sidste anvendelsesdato: Fødevaren skal bruges før denne dato, og man skal undgå at have for mange fødevarer med denne mærkning på lager

Brug hvad du har:

  • Tjek regelmæssigt op på, hvad der er i køkkenskabene (inkl. køleskab), og brug alle fødevarer op
  • Brug rester næste dag eller frys dem (sæt evt. dato på)
  • Brug overskydende grøntsager til at lave en suppe, omelet eller en ret med stegte/ovnbagte grøntsager brug evt. en app: For Resten, Plant Jammer
  • Frys mad i små portioner (brug frossen frugt til smoothies)
  • Bed om en pose til det, du ikke kan spise på restauranten, eller tag en beholder med selv

Undgå at servere for meget:

  • Servér med portionsanretninger (øjet vil ofte have mere end maven)
  • Brug mindre tallerkener, og portionerne vil syne af mere
  • Brug målekopper/-skeer til at servere passende portionsstørrelser

Del ekstra mad med andre

  • Spørg naboer, lokal Facebook-gruppe (f.eks. Stop spild lokalt) om der er nogen der mangler
  • Invitér andre på middag for at spare på både fødevarer, udgifter og tilberedningsressourcer

Giv nyt formål til madaffald

  • Brug broccolistokken og blomkålsbladene
  • Ren skræl og grøntsagsdele kan bruges til at lave hjemmelavet fond
  • Brug grøntsags- og frugtrester til kompost, enten hos dig selv eller en nabo

Gode madspildsressourcer:

Apps: Too good to go + YourLocal + Redmaden: Her har du mulighed for at købe overskudsmad fra lokale butikker og restauranter

For Resten + Plant Jammer: Ved at indtaste de ingredienser du har til rådighed, får du idéer til retter, som du kan lave ud fra princippet ”tøm køleskabet” Hjemmesider: www.stopspildafmad.org + www.madspild.net – her kan du finde information om alt vedrørende madspild

Lokale initiativer: Madoasen: Forening af frivillige og butik, der mandag til fredag indsamler overskudsvarer fra supermarkeder og sælger dem på Helligkorsvej kl 16-16.45 (én indkøbskurv/bærepose for 30 kr)

Stop spild lokalt: Ved højtider og særlige begivenheder deler frivillige ud af overskudsmad fra supermarkeder m.m. Det er desuden muligt at lave opslag, hvis man har overskud af mad fra f.eks. større sammenkomster.

Andre nyheder du kunne være interesseret i

Hvorfor er lokal klimahandling vigtig?
Læs mere
Ny klimaplan i høring
Læs mere
Klima-valgmøde d. 30. maj 
Læs mere
Kontakt

Mail: info@go-roskilde.dk
Telefon: 20 76 00 26
Kongemarken 30, 4000 Roskilde
CVR 43118935

Følg os

Tilmeld nyhedsbrev