I slutning af august ”vendte bunden” ved Roskilde Havn og frigav giftige svovlbrinter, med øjeblikkelig fiskedød til følge. Årsagerne er jo ikke fastlagt, men vi brugte anledningen til, sammen med Danmarks Naturfredningsforening – Roskilde og Roskilde Oplevelseshavn, at sende et åbent brev til Klima- og Miljøudvalget i kommunen. Vi skrev:
”Kære medlemmer af Klima- og Miljøudvalget –
Vi er meget triste, men desværre ikke så overraskede, som vi burde være, over fiskedøden i Roskilde havn de sidste dage.
Vi har i andre sammenhænge gjort opmærksom på forureningen i Hove Å, som I skal drøfte på jeres møde i morgen den 22.8. Hove Å er selvsagt vigtig i sig selv og for fjorden, men begivenhederne i havnen de sidste dage og fjordens generelle tilstand understreger med uønsket tydelighed, at en stykvis tilgang til forureningen af fjorden og vandløbene omkring den ikke er nok.
Vi ved, at I også er oprørte over situationen, og tænker I gerne vil gøre noget ved den hurtigst muligt. Det vil vi gerne både støtte og bistå med – og vi opfordrer jer til med det samme at tage initiativer, så vi både kan at få kortlagt forureningskilderne i fjorden, og, som en hastesag, få genskabt en ren fjord for dyr, planter og mennesker. Vi opfordrer ikke mindst til, at der hurtigst muligt indledes det nødvendige samarbejde med de øvrige relevante fjord- og opstrøms-kommuner, og at der tages initiativ til – gerne i samarbejde med os – at invitere de mange interessenter omkring fjorden (turisme/fritid, lystfiskeri, landbrug, vandindvinding m.fl.) til et dialogmøde om hvordan situationen er, og hvilke planer I har, eller vil udarbejde for at adressere den helt uholdbare situation i vores alle sammens fjord.
Bedste hilsner på vegne af Danmarks Naturfredningsforening – Roskilde, Oplevelseshavnen, Havementorerne/Sund Fjord v. Heidi Højlund, og Grønt Omstillingsforbund – Roskilde.”
Vi håber den triste begivenhed kan vendes til et positivt afsæt for, i Roskilde kommune såvel som i fællesskab med alle kommunerne omkring fjorden, at få et inkluderende arbejde i gang med ”lokale grønne treparter”, der kan udvikle og støtte gennemførelsen af lavbundsudtagninger, skov- og naturrejsninger, yderligere rensninger af spildevand med meget mere. Det bliver et langt sejt træk – men tænk når vi sammen kan sige at fiskedød og iltsvind i Roskilde fjord var noget vi havde dengang, vi endnu brugte hav og fjord som afløb for vores ubetænksomhed.