0.00 kr. 0
Kurv

Ingen varer i kurven.

0.00 kr. 0
Kurv

Ingen varer i kurven.

Bønner, bøffer og børnehaver: Gør det en forskel?

Skrevet af:
Nils Boesen

I København er oksekød, kalvekød og lammekød snart fortid i kommunens kantiner. I oktober vedtog børne- og ungdomsudvalget at udfase det røde kød af hensyn til klimabelastningen. Beslutningen skal godkendes i borgerrepræsentationen, og det ventes den at blive.

Men gør det en forskel? Og hvor galt står det egentlig til med det der oksekød? Hvad med kød fra malkekvæg, eller naturgræssere, eller bare dansk rødt kød i modsætning til udenlandsk kød? Det lyder som en jungle af tal, tabeller, trælse diskussioner og ”synsninger”, der let kan blive mere ophidsede end mange af os bryder sig om.

Men hvis du vil have en relativt enkel indflyvning, så læs Concito’s opsummering, og endnu bedre, tag et dyk ned i Den store klimadatabase. Den er faktisk nem at finde rundt i (synes jeg), og giver mange aha-oplevelser. Vel er der også her bagvedliggende skøn og usikkerheder, men det er nok noget af det bedste vi har.

Både de dårlige: oksekød kommer simpelthen ikke under 30 kg CO2-ækvivalenter pr. kilo kød – og de finere udskæringer ligger væsentligt højere. Til sammenligning ligger svinekød og fjerkræ på mellem 3-6 kg CO2 per kilo kød.  – andre og store problemer ved produktionen af ikke mindst svin ufortalt. Og, også på den dårlige side: malkekøer, naturkøer, økologiske og danske køer klarer sig ikke bedre end køer af anden oprindelse. Det er, fristes man til at sige, et fedt…

Og de bedre: bønner og bælgfrugter simrer omkring 1-2 kg CO2. Muslinger – en af mine favoritter, der nu også dyrkes i Roskilde Fjord  – bunder med blot 0,22 kg CO2 per kilo – absolut den mindst klimabelastende fødevare man kan finde, også sammenlignet med planter.

Fra andre kilder er der blandede nyheder: I Tyskland er kødforbruget faldet med 12% siden 2011, i Danmark kun med 6%. Lidt har ret, men jo ikke meget ret.

Der er masser af andre ting at tage hensyn til end klimabelastningen, når vi sammensætter og vurderer vores kost, og det er ikke dette skrivs ærinde at nå hele vejen rundt. Men i gennemsnit spiser vi ca. 32 kg okse/kalvekød om året per person – det giver en rund ton CO2 (tal fra DTU fra 2018) i udledning, ud af de omkring 13 ton vi udleder i gennemsnit om året per person.

I kantinerne i København vil selve klimaeffekten af den nye politik måske være begrænset – både fordi det trods alt ikke er alle, der har adgang til sådanne steder, og fordi nogen måske vil kompensere ved at skrue op for oksekødindtaget andre steder (”wow, jeg har spist grønt til frokost hele ugen – så nu fortjener jeg en langtidssimret kalvebov” – et argument jeg sagtens selv kan falde for på en god fredag…). Men – nok så vigtigt – kantinebrugerne, herunder de mindste, kan gradvis vænne sig til en ”ny normal”, hvor især rødt kød fylder mindre.

Hvis velsmag og kvalitet er i højsædet er der masser af sundheds- og klimagevinster i sigte  – og masser af udviklingsmuligheder for landbruget, som i stedet for foder kan lægge om til at forsyne os med flere lækre plantebaserede fødevarer. Det har 9  organisationer netop udgivet et forslag til i en rapport med titlen ”Fra foder til fødevarer II”.

Og hva’ så, Roskilde – hvordan kan kommunen, virksomhederne og borgerne rykke på en klima-mad-glad dagsorden så det smager, er let og ikke for dyrt? Og hvordan kan vi i Go-Roskilde lægge vores lispund i skålen? Det prøver vi at finde ud af, og vil du være med så kontakt os gerne!   

Andre nyheder du kunne være interesseret i

Hvorfor er lokal klimahandling vigtig?
Læs mere
Ny klimaplan i høring
Læs mere
Klima-valgmøde d. 30. maj 
Læs mere
Kontakt

Mail: info@go-roskilde.dk
Telefon: 20 76 00 26
Kongemarken 30, 4000 Roskilde
CVR 43118935

Følg os

Tilmeld nyhedsbrev